Парното и топлата вода в София ще поевтинеят с 25% от 1 април, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране

Това става ясно от доклади на регулатора за промени в цените на топлинната и електрическата енергия, качени на сайта му.

В Пловдив цената парното и топлата вода се понижава с 12 на сто, в Бургас – с близо 16 процента, а в Плевен – с почти 15 на сто.

Най-малко намаление на цената на топлинната енергия ще има във Варна, където регулаторът предвижда тя да намалее със 7,8 на сто.

Промени в цените тока не се предвиждат.

istock
istock

Аргументът на КЕВР за поевтиняване на парното е по-ниската цена на природния газ от април. „Булгаргаз“ поиска от 01.04.2020 г.  да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, на цена от 26,21 лв./MWh (без акциз и ДДС).

По-евтин газ с 40% от април

Това е намаление на цената на природния газ с 40,48% на 1000 nm3, спрямо определената от 01.01.2020 г. и намаление с 41,62% спрямо цената на природния газ, при която са изчислени цените на топлинната и електрическа енергия, в сила считано от 01.07.2019 г, уточняват от КЕВР.

Докладите на регулатора ще бъдат обсъждани следващата седмица.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg