Природният газ поскъпва с нови над 20% от 1 септември реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание. След подробен анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 септември 2021 г. в размер на 69,40 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от КЕВР.

В решението на комисията е отчетена предложената на 01.09.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.08.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, напомнят от регулатора.  

Според него увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.

На проведеното открито заседание на 25.08.2021 г. изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 10.08.2021 г. цените на тези пазари продължават да се повишават и прогнозните цени за доставка през м. септември достигат 42,6 евро/MWh.

Възможно е ново поскъпване на парното и топлата вода

Той подчерта, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени  на европейските газови борси. По направените изчисления от „Булгаргаз“ ЕАД, благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв. 

istock
istock

В утвърдената цена на природния газ от 69,40 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, посочват от регулатора.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg