Омбудсманът Диана Ковачева отправи препоръка да не бъде повишавана цената на ВиК услугата, предоставяна от ВиК в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив и Габрово. Това становище е изпратено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод общественото обсъждане за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Според проф. Диана Ковачева увеличението на цените е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР, а именно – осигуряване на условия за предоставяне на всеобщ достъп до ВиК услуги, защита интересите на потребителите, икономическа обоснованост на цените на водата и отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

До две години задължително с водомер

Според нея за гражданите става все по-непосилно да погасяват нарастващите сметки за вода в условията на кризи (икономическа, политическа, финансова, постковид) и при огромна инфлация - годишната инфлация за октомври 2022 г. спрямо октомври 2021 г. е 17,6%.

„За съжаление КЕВР не взе предвид изразените аргументи от омбудсмана и увеличи цените на услугите на 19 ВиК оператори. Средното увеличение на комплексната ВиК услуга за 2022 г. спрямо 2021 г. е 36%“, подчертава омбудсманът.

istock
istock

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че за 13 от 19-те области на страната, чиито ВиК оператори имат одобрени бизнес планове за регулаторен период 2022 г. – 2026 г., цените на ВиК услугите през 2023 г. се увеличават.

Тя посочва още, че изпълнението на показателите за качество „общи загуби на вода във водоснабдителните системи“, не се вземат предвид от КЕВР при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 г. 

С колко ще поскъпне водата в София

В становището си Диана Ковачева обръща внимание и на социалната поносимост на цената на водата за 2023 г. и посочва, че КЕВР не е публикувала данните, използвани за изчисляването ѝ - средномесечен паричен доход на лице от домакинството по области за 2021 г. от изследване „Наблюдение на домакинските бюджети“. 

Средното повишение на комплексната цена на ВиК услугите (включваща доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води) през 2022 г. спрямо действащите цени в разгледаните до момента бизнес планове е около 34 процента. Това заявиха в интервю за БТА членът на КЕВР Димитър Кочков и директорът на Дирекция "ВиК услуги" в регулатора д-р Ивайло Касчиев.

istock
istock

Според тях регулаторът стриктно контролира дали цените на ВиК услугите са под прага на социална поносимост, което е законово изискване. Най-високо е увеличението на цените в област Бургас. Сред регионалните ВиК оператори най-ниско е увеличението на цените на ВиК услугите във Враца - 14,8 процента и в Благоевград - 19,8 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg