Домакинствата няма да получават пари в брой като компенсация за надвзетите суми за природен газ, като това ще става чрез приспадане на сметките.

Пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. За да стане това, те трябва да подадат съответно заявление и банкова сметка.
 
В момента българската държавна енергийна компания "Булгаргаз" ЕАД подписва 199 споразумения с клиентите си, топлофикационните и газоразпределителните дружества, за връщане на 210 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с руската енергийна корпорация "Газпром" по-ниска цена на природния газ, посочи още Петкова.
 
Тя определи намалението на цената на природния газ, което са успели да постигнат след няколкомесечни преговори с "Газпром", като „безпрецедентно“. То е насочено единствено и само към това да се възползват от него именно битовите потребители и българският бизнес, изтъкна министърът.
 
В закона са разписани ясни правила как по най-бързия начин клиентите ще се възползват от това намаление, подчерта Петкова.

"Първото и най-важно условия беше Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изготви 8 нови ценови решения, които представят цената на природния газ на база на предоговорените параметри между "Булгаргаз" и "Газпром".

istock
istock

Тези 8 ценови решения вече са факт - предоставени са на "Булгаргаз", който от своя страна направи преизчисленията и подготви 199 споразумения, които се подписват с клиентите. И съгласно закона в 30-дневен срок топлофикационните и газоразпределителните дружества ще трябва да направят своите преизчисления и да пренесат това върху своите клиенти", обясни Теменужка Петкова.
 
Тя уточни как ще стане връщането на парите. Ако плащаме своите сметки на реален ежемесечен отчет - в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на намалението. За тези, които плащат на годишна база - това ще се случи с изравнителните сметки.

Борисов: Връщаме над 201 млн. лева на клиентите на топлофикации

Във фактурите ще стане ясно за какъв период от време се отнася намалението, каква е старата и новата цена и реалното намаление за всеки клиент.

 
Правен е анализ за плащане чрез пари в брой, но е станало ясно, че това ще отнеме много време и ресурс, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите, каза Петкова.

Министърът на енергетиката коментира и недоразумението при обявяването от страна на КЕВР на бъдещите цени на парното.

"Това беше чисто един комуникационен проблем, колегите не успяха да комуникират бързо и адекватно това, което са направили като изчисление и да обяснят методиката, на база на която е определена прогнозната цена на топлинната енергия за този период. Беше въпрос на грешна комуникация", подчерта Петкова.
 

При желание живущите във входа могат да поискат пускане на отоплението преди настъпването на трайно застудяване.
istock

Няма основание българските граждани да се притесняват за това, че ще има покачване на цените на топлинната енергия с 22%. КЕВР много ясно заяви, че за следващия регулаторен период намалението ще е с 14%, каза тя.
 
Петкова уточни още, че мандатът на КЕВР е изтекъл на 2 април и е в правомощията на НС да продължи и стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията.
 
"Колегите от парламента работят в тази посока и както предвижда законът, ще бъде определен нов състав. Това са правомощия на НС и изборът и номинациите се случват там", каза тя.
 
Петкова цитира председателя на енергийната комисия в НС Валентин Николов, според когото промяната в КЕВР ще се извърши през юли.
 
В същото време според Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества и енергийния експерт Иван Хиновски за целия отоплителен период средно парите, които ще бъдат върнати на клиент, ще са под или около 20%.
 
Според тях ключова за размера на сумата ще бъде новата по-ниска цена, която КЕВР ще определи в сряда (10 юни).
 
„Връщането на парите на клиентите няма да представлява проблем, защото топлофикациите имат вече изработен механизъм за това с възстановяването на сумите при изравнителните сметки“, подчерта Хиновски.

40% от доходите на всеки пети у нас отиват за ток, вода и парно

Според Георгиев изравнителните сметки също участват в „цялата математика“ с изчисляването на сумите, които трябва да бъдат върнати на абонатите. Той подчерта, че ще има само една сума за връщане, която ще обхваща целия период.
 
Според двамата експерти е имало обективна причина за по-високите сметки през март и това е било по-студеното време.
 

За настоящия отоплителен сезон се очаква намаление между 9% и 15% на сметките на годишна база, посочи Георгиев, който изтъкна, че изказванията за увеличение на цената на топлинната енергия не са на КЕВР, а на Еленко Божков.
 
„Проблемът е, че ние стъпваме на много  ниска база. Топлинната енергия, която ползваме през май, е на база минимум цени на природния газ. В момента се намираме на един минимум по отношение на цената на топлинната енергия“, заяви Хиновски, като добави, че очаква стойността на газа да се повиши през есента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg