Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас.

Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред журналисти след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите й това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август. 

Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано

"Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят", допълни Деница Златева.

istock
istock

Тя подчерта, че количествата за септември са осигурени.

Шефът на "Шел": Няколко зими може да продължи газовата криза


"Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме осигурен цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", добави Деница Златева.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период.

"Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на месец април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември", каза още Деница Златева.

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за цената на природния газ за септември. Заявлението на "Булгаргаз" е за поскъпване на синьото гориво с нови 6%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg