Комисията за енергийно и водно регулиране да може да отложи с до 3 месеца определянето на едногодишните цени на тока от 1 юли, предлага председателят на комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

Поправката ще бъде записана в промените закона за здравето, които предстои да бъдат гласувани на първо четене във връзка с извънредното положение заради коронавируса.

Промяната ще важи еднократно само за сегашния регулаторен период, и Комисията за енергийно и водно регулиране ще прецени дали въобще да се възползва от нея и ако да, с колко да се отложи произнасянето на регулатора за новите цени на електроенергията, стана ясно от обясненията на Николов пред Mediapool.

По думите му до тази идея се стигнало заради множеството критики от страна на националния омбудсман Диана Ковачева и редица неправителствени организации на сегашното онлайн провеждане на откритите обсъждания на намеренията на регулатора за цените.

КЕВР проведе публични дискусии по скайп за цените на природния газ и топлинната и електрическа енергия на топлофикационните дружества.

Изводът бил, че така обсъжданията не са пълноценни, защото не позволяват директната размяна на въпроси, отговори и коментари между участниците в заседанието, които се включват поетапно в него.

istock
istock

Очакванията са при продължаващо разхлабване на мерките срещу коронавируса да се стигне до възобновяване на присъствените открити заседание на КЕВР.

От регулатора обаче ще се иска да обоснове решението си за отлагане на бъдещите цени на тока и кога ще се произнесе по тях.

ЧЕЗ иска със 70% по-скъп нощен ток от юли

Николов каза, че намерението му да внесе такава законово поправка била обсъждана и в енергийното министерство и с енергийния регулатор, който в началото не бил ентусиазиран от идеята.

istock
istock

Според депутата от ГЕРБ евентуално отлагане на цените ще позволи не само действия според развитието на ситуацията с коронавируса, но и приемането на законовите промени за либерализацията на електроенергийния пазар, която трябваше да се случи от 1 юли, но бе отложена също за есента.

Така може и двете неща да се случат по едно и също време, което ще е улеснение на регулатора при определянето на тарифите на различните дружества по веригата на производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg