Финансовата система на енергетиката е стабилна и с моя заповед срокът за плащане на сметките на битовите потребители на ток става 30 дни.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерски съвет.

Тя допълни, че заповедта й е от днес.

Министър Петкова припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение е предвидено възможност за удължаване на срока за плащане на сметките за ел. енергия от страна на битовите потребителите.

На база на тази законова мярка срокът беше удвоен и от 10 дни, стана на 20 дни. В същата законова разпоредба е предвидена възможност със заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб и след анализ на финансовите параметри на системата, на сектор "Енергетика", този срок да бъде променен.

istock
istock

След обсъждане на Националния оперативен щаб постъпи предложение, което е свързано с удължаването на срока за извънредното положение до 13 май и с мерките по отношение опазване на живота и здравето за хората, е направено предложение този срок да бъде продължен.

„Търсим възможност за безкасови плащания“, допълни още тя.

Удължават срока за плащане на сметките за ток

Нито едно от електроразпределителните дружества не е спряло подаването на ток до хора, които не са си платили сметките“, отговори тя и допълни, че по отношение на плащането на сметките за парно и топла вода, няма предвидени такива мерки.
 
По думите й 70% от сметките за ток през април са платени в срок, от тях 26% са плащанията в удвоения срок (20 дни). „Тази мярка работи и дава ефект. Подписани са над 10 700 споразумения с битови потребители“, каза още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg