Осигурени са количествата газ до края на 2023 г. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Деница Златева – изпълнителен директор на „Булгаргаз“.
 
"Това, което правим като дружество и с търговете, които реализирахме, и с преговорите с доставчиците и със споразумението с Турция, което вчера се подписа, от една страна да гарантираме доставките на приемливи цени, от друга страна и сигурност на доставките", каза Златева.
 
По думите ѝ, ако следим борсовите индекси, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.
 
"Усилията на "Булгаргаз" са да предлага газ на приемлива и достъпна цена. За януари успяхме от първоначалното 40% увеличение с намалени борсови индекси, с оптимизиране добива от Чирен, увеличението да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, ако се запазят нивата на газовите борси, цената да бъде изключително добра", каза тя.
 
Тенденцията всяка година е била газът в Чирен да е с най-ниска себестойност през зимния период поради високите цени през лятото и есента. През септември газът е бил над 350 лв., на който "Булгаргаз" продаваше.

Цената на Чирен е най-висока в микса. Това, което е направено за януари е да се осигурят алтернативни доставки, включително и от турската компания "Ботош", с което да се подтисне този висок ценови натиск от Чирен. Топлото време също помага, защото "Булгаргаз" почти не е добивал газ от Чирен от старта на отоплителния сезон. Златева се надява Чирен да няма голям ефект в ценообразуването.

Работещи на газ фирми на ръба на оцеляването

Тя определи вчерашното споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Ботош" като "пробив в енергийните отношения между България и Турция". Споразумението е факт по-малко от месец след срещата Радев-Ердоган. Разговорите се водеха и на експертно, и на политическо ниво, каза Златева.
 

istock
istock

Тя уточни, че "Булгаргаз" е първата чужда компания, която получава достъп до терминалите за втечнен природен газ и достъп до газопреносната система на Турция.
 
"Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на "Боташ". Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и гъвкавост на доставките", уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg