Цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да се вдигат от Нова година, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране след заседание на КЕВР.

Основните причини са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, добави той. 

Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от "Булгаргаз“ по-рано този месец от 204,53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите й окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско, тоест цена от 186,53 лева за 1000 куб. метра. Дружеството е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен", каза Златева.

Експерт: 40% ще скочи цената на газа през януари

За 2023 година са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките, съобщи още тя.

istock
istock

В момента няма ползване на природен газ от Чирен и хранилището е с 20 процента повече газ от други години, каза Иван Иванов. Той посочи, че утре изтича договорът на "Булгаргаз" с "Газпромекспорт" и се вижда, че България може да се справи и без доставки от Русия. По думите му газовите хранилища в Европа са пълни и ако още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, дори при спиране на доставките на синьо гориво.

Прогноза: Кризата с доставките на газ ще продължи до 2025-2026 г.

Предприети са мерки за финансово оздравяване на "Булгаргаз". Дружеството няма неразплатени суми към доставчици и към държавния бюджет. Ако се изключи "Топлофикация София", дължимите суми се събират в кратък срок, каза Деница Златева. Столичната топлофикация през декември почти изцяло е изплатила авансово ползваното количество природен газ, каза още тя. Количествата синьо гориво през последните месеци са по-малко от други години.

"Булгаргаз" е на печалба от малко над 9 млн. лева към края на ноември, каза Златева.

Цената на природния газ ще стане ясна на закрито заседание на КЕВР на първи януари от 15:00 часа и веднага ще бъде обявена, каза Иван Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg