Ползването на водопреносната система на София ще бъде възмездно и по никакъв начин това няма да се отрази на цената на водата за столичани.

Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

По предварителни разчети не би трябвало да се промени и цената за Перник, но това се решава от КЕВР, каза тя. Уверенията са, че проектът и експлоатацията на обекта ще бъдат с държавно финансиране.

Очакваме министърът на икономиката да изпрати отговори на всичките въпроси, които имахме в СОС, допълни кметът на София.

Държа новият водопровод от Мало Бучино до Перник да притежава спирателен механизъм, за да са спокойни софиянци, че във всеки един момент притокът може да бъде спрян, посочи още Фандъкова.

"Следобед получихме писмо от Министерски съвет, което бе разгледано от Столичния общински съвет.

Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранциите, които изисках още в събота на срещата в Министерски съвет, за да няма никакъв риск за столицата, като с това София да получи допълнителни гаранции и допълнителни инвестиции", заяви Йорданка Фандъкова.

Кметът на София обяви, че ще настоява за колкото е възможно по-скорошен ремонт на стената на язовир "Бели Искър". "В предложението е посочено обем в размер 300 л/сек.

Това не представлява никакъв проблем за мрежата на София. Разбира се, искам още тази година да започне ремонта на стената на яз. "Бели Искър" и да се гарантира, че обемът ще се спазва предвид ограниченията заради състоянието на стената.

Министърът на икономиката пое ангажимента, че ще бъде започнат ремонта без да се източва водата от язовир „Бели Искър“. Вече има и заложени средства по този проект", допълни Фандъкова.

Софийска вода разполага с контролен център в Бистрица и във всеки един момент в реално време се контролира водоподаването в района на София, обясни още столичният кмет.

Токът скача, ако кризата с водата продължи

"София е осигурена с вода за години напред. Столицата потребява средно около 12 млн. куб. м на месец. Около 75% от водата на София се осигурява от язовир „Искър“. Там в момента има около 450 млн. куб. м вода. В язовир „Бели Искър“ има около 9 млн. куб. м вода".

Фандъкова разкри, че е договорена и още една инвестиция, свързана с водоснабдяването на София - с язовир „Огняново“. "Той не се намира на територията на Столична община, но имаме обещанието на министъра на икономиката, че ще почнем да работим съвместно по този проект", допълни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg