До следващата сряда да бъде подготвен мораториум върху износа на питейна вода от България.

Ще се ограничи и подаването на вода към водноелектрическите централи.

Това нареди премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството днес.

Държавата ще учреди „Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 милиард лева.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в началото на редовното правителствено заседание.

Новата фирма ще обедини всички водни дружества с държавно участие

„Холдингът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни тя.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

МРРБ
МРРБ

Той ще определя и надзирава инвестициите им, но няма да възлага обществени поръчки заради правилата за достъп до еврофондовете за околна среда.

Създаването на ВиК холдингът трябва да попречи на възникването на проблеми с водата като в Перник, стана ясно от изказване на икономическия министър Емил Караниколов.

Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти, коментира и премиерът Бойко Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg