Комисията за енергийно и водно регулиране определи по-ниски цени на газа със задна дата – за август и септември, заради новия договор с „Газпром“.

За август намалението е с 34,79 % спрямо цената за миналия период, а за септември - с 34,32%.

Утвърдените цени за минали периоди са приети с цел да бъдат изчислени сумите, които общественият доставчик на природен газ и крайните снабдители следва да възстановяват на клиентите за доставка на природен газ, се посочва в  решенията. 

На тяхна база ще си изчислят и нови цени на парното и топлата вода, а разликата ще бъде възстановена на крайните потребители.

Междувременно „Булгаргаз“ предложи цената на природния газ да се понижи и през юни и юли.

Дружеството предлага газът за юни да струва  21,97 лв. /MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайните снабдители или за лица, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с цената за май намалението е с 1,7% или с 0,38 лв. /MWh.

istock
istock

Още по-голямо понижение  иска дружеството от 1 юли – със 7,06% спрямо юни.

Прогнозната цена на синьото гориво за седмия месец на годината е 20,42 лв./MWh.

Поскъпването на тока може да се отложи

„Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 8 май 2020 г. и не е окончателна“, отбелязват от „Булгаргаз“ и посочват, че ще внесат окончателното си предложение в КЕВР на 11 юни.

През тази седмица КЕВР ще проведе закрити заседания, на които предстои да  приеме окончателни решения във връзка с подадените от "Булгаргаз" ЕАД заявления за утвърждаване на цени на природния газ и за други минали периоди - октомври, ноември и декември 2019 г.

След приемането им решенията на Комисията ще бъдат публикувани на интернет страницата на регулатора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg