Гражданите не могат да обжалват решенията на КЕВР.

Фирмите за дялово разпределение могат да правят грешни отчети, без да се обясняват на гражданите.

Това е един омагьосан кръг, от който няма излизане, ако не бъдат направени промени в Закона за енергетиката, заяви Мая Манолова на кръгла маса за новата наредба за топлоснабдяване.
 
Тя разкритикува отново високите цени на парно и топла вода, неясните сметки и отношения между фирмите за дялово разпределение, дружествата и потребителите.

Новата наредба за парното не гарантира по-справедливи сметки

Хората очакват да има реални истински промени в нормативната база, каза Манолова. Тя иска да се приеме ясна и разбираема методика за дялово разпределение в една сграда.
 
Предлаганите промени са несъществени, смята председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

„Тази нова наредба не предлага абсолютно нищо. Старата наредба беше променяна 7 пъти за няма и 15 години, преди това имаше друга, която беше променяна още повече.

И в крайна сметка имаме чувството, че се получава въртене в кръг. Образно казано, ако измиете добре фаровете на една кола, това няма да им помогне въобще да светнат, ако ви е спряла крушката или има някаква друга авария.“
 
През последните години няма задълбочено проучване на състоянието, така че решенията да стъпват на достатъчно факти и добре обосновани мотиви, изтъкна Николов. Така според него предложенията по-скоро приличат на нечии хрумвания.
 

При желание живущите във входа могат да поискат пускане на отоплението преди настъпването на трайно застудяване.
istock

Още като обществен защитник тя е предприела всички мерки за натиск върху институциите в името на защитата на правата на потребителите. Липсва обаче политическа воля за реформа в сектор топлоснабдяване, категорична е Мая Манолова.
 
Новата наредба е поредното разочарование, изтъкна тя и я оцени като прах в очите на хората. Наредбата била опит да се заблуди съда.

Съдът отмени методиката за изчисляване на такса сградна инсталация. Новата наредба е старата наредба, новата методика е старата методика, обяви Манолова.

С промените се правел опит да се закрепи положението. Манолова отново се обяви срещу произвола на топлофикационните дружества.

Вижте какви промени предлагат в сметките за парно

Каквито и промени се правят по наредбата, според Манолова, ако министерство на енергетиката не предложи истински промени, реформа няма да се случи.
 
Държавата през своето законодателство дава едно единствено право на гражданите - да плащат, обясни тя. Днес други решават вместо гражданите, обясни Мая Манолова.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg