Близо 31 милиона лева ще трябва възстанови „Топлофикация София“ на своите клиенти след като вчера енергийният регулатор понижи цените на парното и топлата вода със задна дата.

От дружеството съобщават, че до месец ще изчислят точната сума, която ще бъде приспадната от сметката на всеки клиент.

„След като вече разполагаме с определената от КЕВР ретроактивна цена на топлинната енергия, предстои в 30-дневен срок да извършим преизчисленията. Във фактурите на потребителите ясно ще обозначим както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи.“, заявиха от дружеството.

Парно и топла вода поевтиняват средно с 10% със задна дата

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за м. юни, която те ще получат след 15 юли. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.


За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено  преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

КЕВР определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София“ ЕАД, в сила от 1 юли 2019 г.  е 11.16%. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg