Средно с 10 процента поевтиняват парното и топлата вода със задна дата за периода от юли миналата до март тази година. Това изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране.

Общата сума, която трябва да върнат топлофикациите на своите клиенти е 40 милиона лева с ДДС. 

Изчислените суми са определени, след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества природен газ.

За потребителите на прогнозен отчет корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на реален отчет корекцията ще стане в първата получена от тях месечна фактура.

Намалението в цената на парното в сметките за юли

Малко над 33 милиона лева с ДДС ще останат в топлофикационните дружества за произведения от тях ток по високоефективен начин. 

Преизчисляването се налага заради по-ниските цени на природния газ, които бяха договорени между „Булгаргаз“ и руския ѝ доставчик „Газпром експорт“. Регулаторът вече определи по-ниски цени на синьото гориво за изминалия период.

istock
istock

След като газовата ни компания върне парите на топлофикациите, те от своя страна трябва да изчислят сумите, които да възстановят на своите клиенти, каза преди седмица председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

„Сроковете са такива, че всъщност при изготвянето на изравнителните сметки ще бъде възможно в тях да бъде отчетено приспадането със сумите, които се дължат от съответното топлофикационно дружество. Ако в рамите на самата изравнителна сметка е невъзможно поради това, че там е твърде малка сумата за възстановяване, топлофикационно дружество е задължено от следващата сметка да изчисти окончателно дължимата към крайните потребители сума“.

Борисов: Връщаме над 201 млн. лева на клиентите на топлофикации

„Топлофикация София“ е получила от "Булгаргаз" проект на споразумение, което съдържа изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., съобщиха от пресцентъра на столичното топлофикационно дружество.

istock
istock

Сумата, която е посочена в документа и дружеството следва да получи, е 59 милиона лева с включени лихви и ДДС.

„Очакваме КЕВР да утвърди ретроактивна цена на топлинната и електрическата енергия за същия период, за да направим съответните преизчисления. Тъй като дружеството произвежда и електрическа енергия, то част от посочената сума ще бъде възстановена на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, коментират от „Топлофикация София“.

Съгласно промените в Закона за енергетиката в 30 дневен срок след получаване на сумата от „Булгаргаз“ ЕАД, столичната „Топлофикация“ ще извърши преизчислението на сметките на своите клиенти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg