„Намалението в цените на топлинната енергия ще бъде усетено при потребители, когато излязат изравнителните сметки през юли”, заяви омбудсманът Диана Ковачева в ефира NOVA.

„Проблемът, срещу който възразявам, е появата на прекалено много прогнозни елементи при ценообразуването. Към момента прогнозният елемент е този, че хората плащат на базата на прогнозни сметки. И наистина мартенските сметки бяха безкрайно високи. Това се дължи на факта, че имаме прогнозно отчитане. Отчита се на предположение, че хората са останали вкъщи,било е студено, необективни факти. В същото време реалният отчет идва чак в края на отоплителния сезон, когато хората получат изравнителните си сметки”, обясни тя.

Можем да си позволим най-малко газ в ЕС със заплатата си

„Като че ли през тези два месеца ние много сериозно се занимавахме с темата КЕВР. Аз изпратих над четири препоръки до тях по различни казуси. Всъщност основният проблем, с който се сблъскваме, е обстоятелството, че липсва прозрачност при ценообразуването на топлинната енергия. Видяхте, че нещата са толкова объркани, че дори се наложи министърът на енергетиката на обясни какво точно е имал предвид КЕВР. Като че ли КЕВР се крият зад сложната система на ценообразуване. При тази липса на прозрачност, това определено пречи на хората да разберат за какво реално плащат”, смята Ковачева.

istock
istock

Омбудсманът е на мнение, че цената на топлинната енергия наистина е паднала, защото КЕВР е определила по-ниски цени за изминалите два месеца. Какви ще бъдат сметките на потребителите, обаче, предстои да видим. 

Експерт: Ако сте дали за парно 1000 лв., догодина ще платите 850 лв.

Тя обаче възразява и срещу друг прогнозен елемент – цените, по които ще се плаща.

„След промяна  в Наредба 5, се оказва, че цената на природния газ ще се променя всеки месец, а това ще се отразява върху цената на топлинната енергия веднъж на 6 месеца”, изясни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg