Около средата на юли трябва да е ясно колко пари за газ и парно ще бъдат възстановени на потребителите и индустрията. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

КЕВР свърши своята работа. Сега колегите в „Булгаргаз“ правят изчисления в 20-дневен срок, т.е. трябва да са готови до 9 юни.

След това "Бургаргаз" в 14-дневен срок трябва да възстанови парите на топлофикационните дружества, добави Петкова.

Цената на газа пада още от 1 юни

Тя коментира и темата за държавните бензиностанции.

Държавното дружество ще се държи пазарно, не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени. Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има конкуренция, условията стават по-добри, уточни Петкова.

Либерализацията на пазара на електроенергия се налага от директива на Европейската правна уредба, обясни Петкова.

istock
istock

От 1 януари 20121 година влиза директива, съгласно нея всички стопански субекти с изключение на микропредприятията трябва да излязат на свободния пазар. Това е директива, която трябва да спазим. Пазарът на електрическата енергия трябва да бъде либерализиран изцяло.

Малките фирми ще купуват ток на свободни цени

Идеята и смисълът на този процес е да се създаде максимална конкуренция, която да е в интерес на потребителите, подчерта още енергийният министър. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg