В момента ВиК операторите действително искат прекалено голямо увеличение на цените на ВиК услугите, но това по никакъв начин не означава, че регулаторът ще утвърждава такива цени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в парламента. Той посочи, че регулаторът ще се произнесе с решение в края на годината.

Парламентът изслушва представителите на КЕВР относно разглеждане и утвърждаване на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода "горна граница на цени" за регулаторния период 2022-2026 г.

Хората не разбират сметките си за ток, вода и парно

Председателят на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" Мая Манолова изложи аргументите за поисканото изслушване. Тя посочи, че от 1 януари следващата година предстои поредно драстично увеличение на цената на водата в цялата страна - средно за следващата календарна година с около 30 процента, а до края на следващия петгодишен период - с до 127 процента, Най-висока ще е бъде цената в област Сливен или поне такова е искането на ВиК операторите, добави тя.

istock
istock

Председателят на КЕВР отговори, че това са цени, които са единствено предложени. Той посочи, че до 30 юни ВиК операторите са били задължени да представят своите проекти на бизнес планове за цени в следващия петгодишен регулаторен период и сега тече шестмесечен срок, в който в диалог с операторите експерти на Комисията да изискат допълнителни данни и аргументи за поисканото увеличение на цените.

Предлагат значително поскъпване на водата

Иван Иванов каза, че едва след това - в края на годината, регулаторът ще се произнесе с решение, което ще бъде много различно от това, което в момента искат ВиК операторите.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg