Увеличи ли се токът – всичко се увеличава. Водата, брашното, всичко. Ще стане пълзящ ръст нагоре, пълзяща инфлация, която ще изяде всичко. Това заяви в ефира на NOVA заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Нещата се докарват до абсурд, защото се друсат основите на фундамента на българската икономика. Най-големите енергийни консуматори са енергоемките предприятия. Тази оперетно-телевизионна политическа криза ще ни се види като детска игра в сравнение с кризата с тока. Когато гигантски предприятия спрат, това е базата, която генерира приходи в държавата. Започва да се клати икономиката, обясни още Дачев.

"Като освободим хората, държавата трябва да им плаща. Парите извират там, където ние вдигаме шум. В генезиса още са заложени проблемите. Трябваше да се свържем с другите държави да сме отделна икономика, но тъй като по трасето Словакия – Чехия не можем да се свържем през Румъния, но се свързахме с Гърция, където е най-скъпият ток в света – малшанс, отново ударихме греда", коментира той.
 
По думите му и министърът да се отстрани, и министър-председателят да се махне, енергетиката няма да се промени. Но трябва всички партии да се обединят, за да се направят големите промени", посочи той.

Защо поскъпва токът

Според Дачев, Бойко Борисов 10 години не е могъл да се справи с този проблем. "Трябва по-голяма критична политическа маса. Тя не може да се събере, защото вътре има интереси, които са заключени", заяви зам.-председателят на БТПП.
 

istock
istock

"Всички търсим да се спасяваме единично. 160-170 гласа трябва мнозинство в Народното събрание, които да направят промяната. Ние сме в много деликатно положение поставени. Хората ще разберат – като варена жаба. "Държавата взима около 40% от това, което сме произвели и се преразпределя. Често се разпределя неправилно. Фондовете се източват, стимулира се сивата икономика, която не вкарва пари в бюджета", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg