В резултат на намесата на Министерство на енергетиката в "Марица Изток" 2 поетапно се включиха от два блока още три допълнителни, което на този етап е максимумът, с който може да работи.

Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков по време на изслушването си в парламента, съобщи "Фокус".

"Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията на пазарен сегмент "Ден напред". Причините за много. Това е повишената температура при нас и в съседни държави, което увеличава потреблението неимоверно много.

Независимо от това в електроенергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахранването на потребителите", каза още министърът.

Ще се стигне ли до фалити и поскъпване на стоки заради завишената цена на тока

Той обясни, че това, което Министерството на енергетиката е направило спешни мерки. По думите му министерството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ "Марица изток" 2 и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

istock
istock

"Това стана с известно закъснение, тъй като нормално това е реакция на оперативното управление на ТЕЦ "Марица Изток", след това на БЕХ. Министерство на енергетиката няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите", обясни министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg