Хората, които живеят в панелни блокове плащат по 10-15 лв. за управление и поддръжка на общите части, а тези в затворени комплекси – по 50-100 лв. на месец.

Панелните блокове са построени върху общински терени. Това означава, че поддръжката на детски и спортни площадки, алеи и тревни площи са ангажимент на общината, обясняват от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, пише „Марица“.

Съгласно Закона за управление на етажната собственост "жилищен комплекс от затворен тип" е комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост, и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица.

Собственикът на апартамент в такъв комплекс притежава освен общи части от сградата, и общи части от имота, върху който е построена сградата. Т.е. поземленият имот не е общинска собственост, а частна. Собствениците трябва да обгрижват съоръженията, които са изградени - детски площадки, места за отдих и градинки с поливна система, басейни, системи за пожароизвестяване, за видеонаблюдение, бариери, поддръжка на хидрофорна система, почистване на общи площи и паркоместа, еленергия за фасадно и алейно осветление и др.

Много често в комплексите има охрана и домакин, това са няколко заплати, осигуровки, работно облекло и т.н. Собствениците на жилища в комплекси трябва да са били наясно, че ще бъдат изградени такива съоръжения още когато са предприели действия по закупуване на имота.

Купувачи у нас дават над милион евро за пентхаус

Съветваме инвеститорите да информират бъдещите собственици на самостоятелни обекти за размера на необходимите средства за управление и поддръжка на комплекса още преди да се изповяда сделката, посочват от асоциацията.

istock
istock

И допълват, че хората, които искат да живеят в комплекс от затворен тип, трява да се информират своевременно за размера на таксите. Купувачите би следвало да са наясно, че ще бъдат изградени определени съоръжения в комплекса, защото те са по проекта на инвеститора.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg