През 2021 г. се очерта нарастващ интерес към пентхауси - жилище, разположено на няколко етажа на многоетажна сграда, което има собствена тераса и особено луксозно изпълнение.

Подобни имоти често граничат или дори надхвърлят бюджета за покупката на къща, а цените им нерядко надминават 1 млн. евро. Изискването на купувачите е за поне три спални, но търсенето често идва и от семейства, които търсят четири и повече такива помещения, показват данни на  Unique Estates..

Друг критерий е наличието на поне три паркоместа. Изискванията към височината на таваните са за минимум 3 метра. Дневната трябва да е поне 70 кв. м, а вътрешното разпределение да включва дрешник и баня към две от спалните.

Да закупим ли имот по време на криза

„Клиентите се спират на пентхауси заради фактори като защитената среда, закрити паркоместа, общността от съседи, по-лесната поддръжка и практичността“, обобщи Светослава Георгиева.

istock
istock

По данни на Unique Estates най-скъпата сделка за пентхаус през 2021 г. е била за имот за 1.38 млн. евро в затворен комплекс в Лозенец. Жилището е с площ 450 кв.м, оборудвано е с термопомпа, има подово отопление и четири паркоместа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg