На прага на Нова година и в края на отиващата си е време за много неща. Едно от тях е равносметка, другото са плановете, а трето – подготовката за избори, и то не само на домашната, но и на световната сцена. 2024 г. се очертава като особено интересна и динамична откъм предстоящи избори - населението на 40 държави ще отиде до урните.

През ранната пролет за парламент ще се гласува в Индия, в началото на юни и в целия Европейски съюз, а към края на есента и в Австрия. Ще станем свидетели на президентска надпревара в два от основните противници на световната сцена – Русия ще избира през март, а САЩ през ноември своите нови/стари държавни глави. Очи ще впери целият свят, защото не са малко изборите, които ще предопределят развитието на геополитическите и икономическите процеси. Въобще предстоят ни интересни изборни времена.

Бройте до три…. Как ще се развива икономиката на България и света

След неочакваната здравна криза, инфлацията, войните, и още няколко конфликта всички някак стиснаха зъби и не беше допусната голяма рецесия. Напротив, на много места икономиките постигнаха неочакван ръст, някои дори все още растат. Икономическият адреналин обаче е на изчерпване и се задава новият 2-3-годишен период на забавяне, през който ще се пренаредят икономическите и бизнес моделите, за да се подготвим за следващия период на подем. В Европа първите сигнали за задаваща се рецесия вече са факт. За третото тримесечие на 2023 г. еврозоната и двете най-големи икономики в ЕС – Германия и Франция, отчетоха спад от -0,1% спрямо предходното тримесечие по данни на Евростат. Налице са още предпоставки за задълбочаване на икономическите проблеми в Европа и в частност в България, като започнем от геополитическите процеси и военните конфликти и завършим с навлизането на различните нови технологии.

Годината на меломана - Какви концерти предстоят

През 2024 г. ще има запомнящи се европейски турнета: „Колдплей“, П!нк, Стинг, „Рамщайн“, „Металика“, „Грийн Дей“, Ники Минаж, „Депеш Мод“, Дожа Кет, Род Стюард, „Джудас Прийст“, Андрея Бочели, Ерик Клептън, Брус Спрингстийн, UB40, Джейсън Деруло. Пропускаме не един и двама, а и предстоят нови дати. На крака в София ще дойдат Брус Дикинсън, Зукеро, „Смоуки“, както и мюзикъл №1 в историята.

Кои световни музиканти да очакваме на българската сцена?

Борба за власт в джунгла - Разговор между Светла Несторова и Явор Гърдев

Общуването е върховна човешка ценност. Чрез разговор с другите ние преосмисляме нашите възгледи и възприятия, раждаме нови идеи и изчистваме концепции. Именно затова решихме да създадем рубриката Conversation, в която срещаме значими личности от различни сфери на обществения живот да разговарят по общественозначими теми – без модерация и насочващи въпроси, за да не нарушим магията на непринуденото общуване. В първото издание решихме да срещнем Светла Несторова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ ЕАД, и Явор Гърдев, театрален и кинорежисьор. Те разговарят по темата „Изборите“, на която посветихме броя.

Българската мечата в Америка - Александър Везенков на баскетболния Олимп

Великолепен поглед върху играта и отлични реализаторски умения. Везенков вкарва еднакво успешно от тройката и от по-близка дистанция. В добавка, притежава забележителната увереност, че може да отбележи от всяка дистанция. Освен това може да дриблира и знае как да си осигури свободно пространство. Разбира се, това не му осигурява титулярно място в стартовата петица на „Сакраменто“, но подобно нещо никой, дори и самият Везенков, не е очаквал.

„Това е все едно да смениш Еврокупата (бел.авт. – втория по авторитет клубен турнир в Европа) с Евролигата. Същата е разликата между Евролигата и NBA. Предизвикателство е да се нагласиш, да си създадеш комфортна зона, да се научиш как да играеш по друг начин и да спечелиш доверието на съотборниците си. Аз познавам характера си, познавам работната си етика, знам колко силно е желанието ми за победа и вярвам,че всичко ще бъде наред“, казва Везенков.

Търсете „Мениджър” в разпространителската мрежа в цялата страна, в платформата за дигитално четене zinzin.bg и онлайн на manager.bg/списание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg