Удостоверяването на евростандарта на лек автомобил за ползване на данъчна отстъпка ще става с документ, издаден от производителя или от негов представител, ако не е записан в големия талон. Това указание изпрати транспортното министерство до Националното сдружение на общините. 

Според одобрените промени в Закона за местните данъци и такси от края на м.г. най-голяма отстъпка от данъка ще ползват най-новите коли с евростандарти 5 и 6 - 60%. За колите със стандарт евро 3 и 4 отстъпката е 50%. За останалите общинските съвети ще определят размера на налога с отстъпка от 20 до 40%. 

Досега такова разграничаване нямаше, а намаление от 50% ползваха собствениците на автомобили с катализатор и мощност до 74 кВ/ч (100 конски сили). Общините трябваше да получат данни за стандартите от МВР до края на януари. Ведомството обаче не се справи със срока и все още има общини, които не са получили справката. 

Проблемът е, че на много от големите талони изискваната информация не е записана и съответно тя няма да фигурира и в документите на МВР. Затова още при промените в закона от Националното сдружение на общините изпратиха запитването как тези собственици ще удостоверят категорията си, за да ползват съответната отстъпка. 

От справката за Столичната община става ясно, че категорията е известна само за 135 000 леки коли, а в София има около 950 000 регистрирани моторни превозни средства, в това число мотопеди и камиони. Това означава, че собствениците на останалите над 800 000 превозни средства ще трябва да се свържат с производителя или с негов представител, за да разберат на кой стандарт отговаря автомобилът им. 

"За колите, произведени до 2000 г., най-вероятно няма смисъл да се проверява, но това го решават собствениците", обясни зам.-кметът Дончо Барбалов. Той съобщи, че данните на МВР ще бъдат качени на сайта на общината и всеки ще може да ги сравни с информацията на талона си. 

"Ако някой има данни в талона, но те не излизат в системата, пак ще може да ползва дължимата отстъпка", обясни зам.-кметът. Още тези дни в общината ще има среща с представителите на вносителите на автомобили за уточняване на процедурата.