Секторът на информационните и комуникационни технологии е един от най-бурно развиващите се в България през последните години, а приносът му към БВП на страната е нараснал със 73% за периода от 2012 г. до 2017 г.

Перспективите за развитие на индустрията продължават да са светли, но една промяна на държавно ниво заплашва да хвърли сянка върху тях. Става дума за плановете на властта да вдигне от догодина максималните осигурителни прагове от 2 600 на 3 000 лв. 

От Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) са категорични, че това е лош сигнал към сектора. „Повишаването на максималния осигурителен праг ще повлияе на всички положителни прогнози за 2019 и 2020 г.“, коментира Людмил Стойчев от анализаторската компания CBN – Pannoff, Stoycheff & Co.

По негови думи общо засегнатите от евентуалната промяна в IT сектора ще са около 25 000 души. Общо в рамките на цялата икономика става дума за 148 000 заети, които получават месечни възнаграждения от 3 000 лв. и нагоре. 

За 2017 г. софтуерната индустрия е внесла 70.6 млн. евро в осигурителните фондове на страната. Приносът ѝ е три пъти по-голям от средния за страната.

Тези три пъти се натоварват допълнително с увеличаването на осигурителния праг, като се очаква сферата да бъде обложена с допълнителни 15-16 млн. евро. Стойчев обърна внимание, че промените ще засегнат дори аутсорсинг компаниите.

„Аз бих нарекъл този данък „данък успех“, изтъква председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров.

„Ако си успешен в България, ако си учил и имаш добра кариера, ще те накажем – това е посланието“, смята той.