Указанието на финансовото министерство от 31 август, с което даренията, събрани с есемеси, се освобождават от ДДС, затрудни изпълнението му заради влизането му в сила веднага.

Проблемът е, че телекомите не получиха никакво време да настроят системите си за фактуриране така, че да не начисляват данъка, разкри вчера Медиапул.

Досега в нарушение на закона хазната прибираше по 20% ДДС върху дарените чрез кратки текстови съобщения суми. Данъкът всъщност би трябвало да се начислява само върху цената, която мобилните оператори взимат за услугата изпращане на есемес. И трите телекома обаче твърдят, че не събират такси за SMS, когато става дума за благотворителни кампании. 20% ДДС върху нулева цена прави нула, но от години Министерството на финансите принуждаваше фирмите да начисляват и внасят ДДС върху дарените суми и те бяха настроили своите програми за това. Сега указанието на МФ, което поправи несправедливостта, влезе толкова неочаквано бързо, че свари телекомите неподготвени.

От "М-Тел" са категорични, че ще спазят изискването да няма ДДС върху дарителските съобщения, но все още се разработва техническата база за неговото изпълнение. Затова есемесите все още излизат на потребителя 1.20 лв., от които 20 ст. са данък. "В случай, че не се начислява ДДС, би следвало цялата стойност на есемеса да представлява дарение", тълкуват указанието от "Мобилтел". От "Виваком" също продължават да начисляват ДДС, но обещават той да бъде възстановен при следващи фактури на клиентите им. И "Глобул" работи по системата си, за да изпълни указанието.

От указанието на финансовото министерство става ясно, че само услугата "изпращане на SMS" не се освобождава от ДДС. Цените за кратките текстови съобщения са различни при различните оператори и зависят от тарифния план на клиента, затова и данъкът варира. Така, ако есемесът се таксува по 15 ст., върху него се слага ДДС и цената за клиента става 18 ст. - от които 3 ст. отиват в бюджета. Дори ако мобилният оператор реши да направи дарение и да не таксува изпращането на есемеса, пак трябва да начисли ДДС и да внесе 3 ст. данък в хазната.

През 2011 г. са били изпратени дарителски есемеси за 1 424 000 лв., пише Медиапул. Внесеният върху тях данък е 284 800 лв. - сума, дребна на фона на общите постъпления от ДДС в хазната, но изключително ценна за всяка благотворителна кауза. След бедствията, сполетели България през зимата и пролетта на 2012 г., неправителствени организации за пореден път настояха управляващите да освободят от данък даренията чрез есемеси.

Не е ясно какво се случва с есемесите, изпратени от предплатени карти, тъй като за тях ДДС се начислява директно върху цялата сума за разговори. Например при ваучер за 5 лв. се плаща 1 лв. отгоре ДДС. И ако се прати 1 лв. за благотворителност, то данъкът върху него ще е начислен предварително. "М-Тел" готви запитване до финансовото министерство с искане да получи специално указание и за предплатените карти.

Пионери

Първата кампания, която трябваше да мине, без да се начислява данък върху дарените чрез есемеси средства, е обявеното от БЧК набиране на средства за осигуряване на подслон на най-пострадалите от земетресението в Перник. Да останат без покрив през зимата, са застрашени около 600 души. Кампанията стартира на 11 септември и трябва да приключи до 11 октомври. Есемеси могат да се пращат на номер 1255. За каузата отива 1 лв., независимо дали е с ДДС или без.