Идеята да могат да се плащат данъци, такси и глоби на НАП, КАТ, общините, съда и т.н. с банкови карти чрез ПОС терминали в самите служби е на път да се опорочи от неосигурено финансиране, мъгляви срокове и неограничени възможности за субективен избор.

От финансовото министерство вчера съобщиха, че 14 банки вече са подписали рамковото споразумение за инсталиране на ПОС терминали и че то е отворено за всички останали. Оказа се обаче, че не е имало обществена поръчка и търг, така че банките да се състезават с най-изгодни за бюджета условия и най-евтина услуга.

От МФ обясниха, че целта не била да се избере една банка, а услугата да се направи достъпна през терминали на всички банки, които обслужват администрацията по системата СЕБРА. А условията били еднакви за всички банки, като посочените цени покривали минималните разходи по транзакциите. Според договорките с МФ бюджетът ще плаща по 55 стотинки за всеки извършен превод през ПОС, а отделно за всяко монтирано терминално устройство ще дължи по 25 лв.

От ведомството на Дянков така и не успяха да отговорят какви ще са разноските за хазната при така договорените цени и дали изобщо са предвидени средства в тазгодишния бюджет за нововъведението. В Закона за бюджет 2012 не личи да има заложен такъв разход.

Оказа се, че няма графици и срокове, така че изобщо не е ясно кога държавните служби и общините ще се обзаведат масово с ПОС терминали и дали изобщо е възможно кампанията да започне тази година. Според указание, публикувано на сайта на МФ, всяко ведомство трябва да изготви свой график.

При министерства с много подчинени звена - т.нар. второстепенни разпоредители, картовите плащания ще се въвеждат с приоритет на места, където се обслужват най-много физически лица. Графиците за държавните висши училища и БАН трябва да се одобрят от просветното министерство.

Не е ясно и по какви обективни критерии отделните ведомства ще избират банките и дали ще се ограничат само до една. Така че засега са налице само пожеланията на министър Дянков първи да бъдат ведомства като НАП и КАТ, които имат най-много клиенти и събират най-големи плащания.

Вицепремиерът Симеон Дянков прегърна предложението на бизнеса и на различни независими експерти да се сложи край на терора с високите такси, които банките събират от фирми и граждани, когато превеждат различни плащания към бюджета, и обеща да наложи в бързи срокове масовото въвеждане на банкови терминали в държавните ведомства и общините - първо в НАП и КАТ.

От Българската стопанска камара отдавна настояват при избора на обслужваща банка всяка държавна структура да заложи условие разплащането с дебитна или кредитна да бъде без такси. Банките трябва да премахнат таксите за гражданите и бизнеса при превод към сметките на държавните структури, тъй като се възползват от големи парични потоци - през банката, обслужваща НОИ например, минават 7 млрд. лева, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Точно по тази логика някои банки изобщо не събират такси за ПОС терминали, монтирани в големите хипермаркети например.

Навсякъде, където се извършват административни услуги, трябва да се инсталират ПОС терминали, така ще отпадне практиката банките да взимат 2.40 лв. за платежно нареждане при превод на държавна такса от 60 ст., даде пример Данев.