Съвместни масови проверки за предотвратяване на допусканите нарушения и за гарантиране на трудовите и осигурителните права на работещите започват Главната инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция за приходите (НАП) в страната и по
Черноморието от днес. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на ГИТ.

Целта е намаляване на броя на работещите без трудови договори и на фиктивно определен 4-часов работен ден, а в действителност да се полага труд в рамките на осем и повече часове, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна, особено тези със сезонен характер по Черноморието, посочват от инспекцията.

Проверките ще се извършват и в извънработно време, през почивните дни и през нощта, за да бъдат намалени до минимум възможностите за избягване на контрола от страна на
недобросъвестни работодатели. В помощ на колегите от дирекциите "Инспекция по труда" и териториалните поделения на НАП във Варна, Бургас и Добрич ще бъдат командировани инспектори от вътрешността на страната.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори, продължителност на работния ден, плащане на труда и на осигуровки.