Предлага се въвеждането на нов местен данък – туристически, с който обект на облагане ще са нощувките в местата за подслон, за настаняване и в туристическите хижи, чийто размер ще бъде от 20 стотинки до 3 лева на нощувка.

Това заяви по време на заседанието на икономическата парламентарна комисия зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Комисията разглежда днес поправките в Закона за местните данъци и такси. Този данък, всъщност заменя курортната такса, от която досега са събирани годишно около 11 млн. лева, посочи Горанов.

Той каза също, че досега най-високата такса от 2 лева за нощувка е била валидна за Варна. Данъчно задължени ще са лицата, предлагащи нощувки в тези места, като данъкът ще се посочва отделно в документа, издаден от тях на лицето, ползващо нощувка.

Данъкът ще се определя в минимални и максимални граници в зависимост от категорията на местата за подслон и настаняване. Предвиден е минимален размер на данъка за една календарна година, който не може да бъде по-малък от данъка, който би бил дължим при 30 на сто пълна заетост на съответния обект.

Данъкът ще се внася до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките, а за тези данъчно задължени лица, които през годината са внесли данък в размер по-малко от данъка, който би бил дължим при 30 на сто пълна заетост на съответния обект разликата ще се внася до 1 март на следващата година.

С направената промяна се цели осигуряване по-ефективното събиране на приходите в бюджетите на общините чрез точното определяне на обекта на облагане при настаняване в средствата за подслон и местата за настаняване. Този ресурс е необходим за провеждането и обезпечаването на собствена политика на общините, свързана с развитието на туризма, включително за изграждането на подходяща инфраструктура, съобразена със спецификата на отделния вид туризъм.

Направените предложения за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси са във връзка с разширяване на правомощията на общините с цел повишаване на събираемостта на местните данъци и такси за постигане на по-голяма финансова устойчивост и самостоятелност на общините.

Основните изменения в проекта са направени на базата на пакет от предложения на Националното сдружение на общините.

В законопроекта се предлага също увеличаване на горната граница на данъка върху недвижимите имоти от 2,5 на 4,5 на хиляда. Лицата, подлежащи на патентно облагане, извършващи до три патентни дейности през цялата година с личен труд, ще дължат само данъка с най-висок размер от тези дейности.

С това предложение се променя облекчението за заплащане на 50 на сто от размера на данъка при извършване на две дейности от едно лице. Промяната е направена във връзка с установените в практиката чести случаи на подаване на информация за извършване на повече от една дейност и ползване на облекчението единствено с цел заплащане на по-малко данък.

Направени са промени за увеличаване на минималния и максималния размер на имуществената санкция за юридически лица при недеклариране на недвижимите имоти. Увеличението е с цел мотивиране на данъчно задължените лица да декларират имотите си. С цел процесуална икономия се предлага за нарушенията, за които е предвидена глоба в размер от 10 до 50 лева, да се издава фиш.

За улесняване на данъкоплатците - юридически лица, при деклариране на притежаваните от тях недвижими имоти е предложено отпадане на изискването за подаване на декларация за нежилищни имоти отделно от декларацията за жилищни имоти.

Изменението предвижда във всички случаи декларирането да става с подаване само на една декларация, в която да се посочват необходимите данни за определяне на данъчната основа. Уеднаквени са сроковете за заплащане на годишните данъци и такси по закона, като се предвижда заплащането да става на две равни вноски.