Лавина от дела срещу длъжници задръстват съдилищата ни.

Само в Софийския районен съд всекидневно се завеждат между 500 и 600 производства от кредитори за неиздължени суми. Броят им се е увеличил двойно в последните месеци, твърдят магистрати. Делата са срещу длъжници на банки, на лизингови компании, на ЧЕЗ, на "Топлофикация".

Всеки гражданин или фирма, които имат да вземат на 25 000 лева, могат да търсят помощ от съда, гласи Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). А районният съд може да издаде заповед за плащане на парите или за връщане на вещите, която не може да се обжалва.

Съдия-изпълнителите пък са се напълнили с ипотекирани имоти, за които не се плащат вноските по кредитите. Цените им са атрактивни, но купувачи се намират много трудно, заяви за "Стандарт" шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Между 2000 и 3000 са обявените за публична продан имоти до края на миналата година в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. В момента част от жилищата са на доста по-висока цена от реалната. Причината е, че за да покрият вземанията си, банките искали сума, близка до тази, когато е сключен договорът за ипотека.

За 20 фабрики и хотели за общо 35 млн. лв. се търсят купувачи. Те са най-скъпите имоти в списъците на частните съдебни изпълнители в началото на 2010 година. Поглед в сайта показва, че за 21 милиона лева се продава фабрика в индустриалната част на Бургас заедно с построените едно- и двуетажни сгради. Въпреки че площта е над 7 декара, едва ли някой би дал тези пари.

Най-евтините предложения за продажба на ипотекирани имоти са за земеделска земя и идеални части от селски къщи.

В изпълнителните дела реално се вижда ефектът от съкращенията на работници, намалените заплати и голямата задлъжнялост на домакинствата, коментира Георги Дичев.

Според него дори един човек в семейството да остане без работа или да е с намалени доходи, на преден план излиза осигуряването на насъщния, а не плащането на кредита.
За първи път, откакто работи у нас частното съдебно изпълнение, е отбелязван спад на събраната сума.

През 2008-а бирниците са събрали 400 млн. лв., а за 2009-а са 320 млн. лв. Като количество са най-много потребителските задължения по банковите кредити на физически лица. В същото време бизнесът дължи по-големи суми, но бройката на делата е по-малка, казва Дичев.