За първите два месеца на тази година митниците са събрали от ДДС и акцизи върху цигарите със 114 млн. лв. повече, отколкото за същия период на 2010 г. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на Сергей Станишев и Михаил
Миков от левицата. Двамата народни представители питаха вицепремиера какви мерки предприема правителството срещу контрабандата на цигари.

Дянков съобщи също, че се надява до месец-месец и половина митническото разузнаване да "мине" законово през парламента. Министерството на правосъдието е натоварено и работи конкретно по необходимите законови промени, посочи вицепремиерът.

Размерът на контрабандата е заплаха за националната сигурност, коментира Михаил Миков. През 2010 г. голямата пробойна в приходите на държавата са акцизите,  но необложените контрабандни цигари, отивайки в престъпния свят, са сериозна опасност и за икономиката, според него.

Сергей Станишев отбеляза, че неясното скачане с повече от 40 на сто на акциза на цигарите през миналата година, е довело до 30-процента контрабанда, по данни на директора на митниците Ваньо Танов. За първите два месеца на 2011 г. се очертава
дефицит в бюджета от около 700 млн. лв., а за цялата година заложената цифра е малко над 1 млрд.лв. , каза Станишев. И допълни, че голям дял в дефицита имат контрабандните цигари.

Финансовият министър увери депутатите, че се усъвършенства законодателството срещу митническите и данъчни измами, засилено е административното сътрудничество и на трето място - непрекъснато се засилва митническият контрол.