Над два милиона и половина гърци са с просрочени дългове, като общата сума на непогасяваните навреме задължения възлизат на 67.25 млрд. евро, съобщават местните медии. 

Според в. "Етнос" неплатените дългове към държавата растат ежемесечно, при това с изключително бързи темпове. Непрекъснатото увеличаване на данъците, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и закриването на фирми в последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица. 

Това са и причините те да не могат да си плащат навреме задълженията, както и да търсят начини да погасяват дълговете си на месечни вноски, коментира изданието.

Вестник "Имерисия" изчислява, че в началото на 2010 г. просрочените дългове са нараснали с 33.75 млрд. евро. Изданието отбелязва, че сериозното им увеличаване в разгара на кризата "задушава" реалната икономика и пречи сериозно на усилията за растеж. 

Много гърци живеят в страх, че могат да им бъдат запорирани имотите, а всеки работен ден в банките постъпвали по 4000 изпълнителни листа за запор върху недвижима собственост. 

До края на годината трябва да бъдат платени дългове в размер на 11 милиарда евро. Уреждането на проблема с просрочените дългове е сред условията, които международните кредитори поставят на Атина, за да продължи отпускането на траншове от спасителните финансови пакети.

Проблеми изпитват не само гръцките граждани, но и две трети от предприятията в страната, тъй като не са в състояние да обслужват заемите си, алармира списание "Епикера". 

Тревожната статистика била представена на дискусия по въпросите за растящите проблемни заеми на компаниите, организирана от Централната банка на Гърция.