Пренасянето на парични средства на стойност над 25 000 лв. или тяхната равностойност във валута през държавната граница на България за друга държава-членка на ЕС или за страна извън Общността подлежи на деклариране пред митническите органи. Това предвижда промяна във Валутния закон.

Целта е да се прилага по-ефективен контрол, включително във връзка със законите за мерките срещу изпирането на пари и за мерките срещу финансирането на тероризма

В предложения от правителството законопроект се запазва правото на всеки гражданин да пренася през границата неограничен размер парични средства.

Законопроектът предвижда също пред митническите органи да се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни и изделията от тях. Това ще става по ред, установен от министъра на финансите.

Сега действащият Валутен закон е от 1999 г. След приемането на България в ЕС остава неуреден въпросът как се извършва вътреобщностен валутен контрол при условие, че на вътрешните граници митническият контрол е премахнат. Законопроектът на правителството предвижда това да става от митническите органи и в района на вътрешните граници, каквато е практиката в голяма част от старите държави-членки.

Необходимостта от правна регламентация на вътреобщностния валутен контрол възниква и от възложените със специални нормативни актове допълнителни функции на митническата администрация. Съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари и за нуждите на финансово-разузнавателния анализ по съмнителни операции и сделки, митническите органи са задължени да предоставят информация относно износа и вноса на парични средства в наличност от местни и чуждестранни лица.

С преустановяване на събирането на информация за пренасянето на парични средства през вътреобщностните граници на страната, подаваната от Агенция "Митници", информация би била непълна, което ще затрудни финансово-разузнавателния анализ.