Навръх 8 март Националната агенция за приходите (НАП) погна цветарите. В редица цветарски магазини из цялата страна застана по един данъчен, за да засича оборотите и да следи дали се издават касови бележки. 

Масовата проверка е част от специализирана акция на НАП, която ще продължи и днес, и на 8 март - дните, в които традиционно у нас се купуват най-много цветя. 

Целта е да се провери дали на същите дати през миналата година отчетените обороти в магазините са били драстично по-ниски. Ако е така, значи има укриване на данъци и ще се назначи детайлна ревизия, казаха от НАП. Агенцията е пратила инспектори и на борсите за цветя.

Според изследване на НАП за степента на риск цветарите укриват налози за 6,9 млн. лв. годишно. 

“4,4 млн. лв. средногодишно се губят от ДДС, по 1,6 млн. лв. от корпоративен данък и 953 000 лв. от неплатени данъци на физически лица. Рискови търговци са 1231 лица от общо 2257, което прави повече от половината”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От териториалната дирекция на НАП в Пловдив съобщиха, че правят проверки в града, а също и в Пазарджик, Хасково и Стара Загора.

Във Варна в момента цветята се продават на същите цени, на които се предлагаха и за Свети Валентин. Розите например са по 4 лв., докато преди 14 февруари бяха 2,50 лв.

Цветарите обясняват, че най-търсени за женския празник са лалета, фрезии и ириси, които се продават по 2 лв. стръка. Хризантемите и калиите вървят по 3 лв., а карамфилът се търгува за левче.

Най-скъпи остават орхидеите - по 30 лв. От тържищата за цветя обясняват, че почти всички китки за 8 март са внос от Холандия и цените зависят от тамошните борси. В навечерието на Св. Валентин те се покачили, след което не е имало спад.

В България цветя се произвеждали в няколко оранжерии в Южна България, но цените им почти винаги са по-високи от вносните, твърдят търговци.