Общините вдигат данъците за гражданите и свалят такса смет за бизнеса за 2013 г. Така например в Пловдив налогът за имотите скача от 1,5 на на 1,8 промила. Пловдивчани ще плащат и по 1,5 промила такса смет вместо досегашните 1,2.

В същото време обаче има и намаление на таксата за фирмите от 5,5 промила на 5,3 промила. Така вторият по големина град следва примера на столицата, която вече намали с 2 на 1000 парите, които плаща бизнесът за събирането, извозването и депонирането на боклуците.

По-малко за смет ще плащат и фирмите в Кюстендилско. Тези, които са избрали да плащат на брой контейнери, ще са с такса 1,4 промила, а не 1,5, както е тази година. Намалението е по-голямо за предприятията, които внасят такса на база данъчна оценка на имотите. От догодина те ще плащат

по 5,5 промила, а не по 6,5 промила.

Освен гражданите и фирмите ще бъдат освободени от такса сметосъбиране и сметоизвозване за имоти, които не ползват. Трън намали наполовина такса смет за фирмите. Така те от догодина ще плащат колкото гражданите – 5 промила.

Със 7% ще се вдигне такса смет, а данък сгради с 30 на сто в община Пазарджик. Това предвижда предложение на кмета Тодор Попов, което ще бъде поставено на гласуване в общинския съвет. От тези две промени се очаква да постъпят допълнително около 171 480 лв.

Увеличението на такса смет е за застроените жилищни и вилни имоти на гражданите. Те ще плащат вместо 2,8 промила по 3 промила върху данъчната оценка.

„За нежилищните имоти фирмите ще плащат не 14 промила, а 13,5 промила за районите, в които се събира сметта, а извън тях – по 8 вместо 8,5 промила”, обясни пазарджишкият градоначалник.

Ако за нежилищен имот на фирма е подадена декларация за ползване на брой контейнери, се запазва размерът на таксата, но се намалява ставката за почистване на местата за обществено ползване от 4 промила на 3,5 промила. Тя се изчислява, като за база се взима по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка.

Данък недвижими имоти в Пазарджик да се повиши от 1,3 на 1,7 промила, предвиждат промени в наредбата за местните налози и такси. Заложен е и

ръст на данъка при възмездно придобиване

на имущество от 2,2 на сто на 3 на сто.

В Стара Загора обаче предложението да се вдигне размерът на такса битови отпадъци не мина. Така живеещите в града на липите ще плащат и занапред 1,2, а не исканите от кмета Живко Тодоров 1,5 промила. Така обаче кметството

ще трябва да намери 800 бона

за да подсигури почистването на града.

Местният парламент в Перник пък реши училищата и детските градини да не плащат такса смет. Причината е тежкото финансово състояние, заради което не могат да покриват социалните плащания, разходите за горива и т. н.

За поредна година данъците в София остават без промяна. Такса смет се запазва на сегашните си нива от 1,6 промила за гражданите и 10 промила за фирмите. Те обаче имат възможност да плащат на брой контейнери – по 1300 лв. за всеки при събиране на боклука веднъж седмично, или да се договорят пряко с частна фирма. Над 5100 фирми избраха алтернативните варианти за 2012 г., като така си спестяват хиляди левове.