4,7 млн. лв. е общият размер на плащанията към централния и общинските бюджети, направени на ПОС терминали през 2012 г. В тази сума влизат внесените от хората данъци и такси чрез банкови карти.

Общият брой на преводите е бил 32 516. Това означава, че средният размер на една транзакция е близо 143 лв., показват данни на Министерството на финансите.Броят на плащанията към републиканския и общинските бюджети на ПОС терминали се увеличава.

Само през първите два месеца на 2013 г. направените транзакции на ПОС терминали са 21 588 на стойност 1,4 млн. лв.

Още през миналата година

МФ сключи рамкови договори с 19 банки.

Целта беше да се осигури възможност хората да плащат различни налози на ПОС терминали, без да дължат такси на банките за превода.

В различните институции и в общините вече са инсталирани 788 устройства. Плащания с дебитни и кредитни карти могат да се правят в 93 общини, показва още справката на финансовото министерство. ПОС терминали са поставени още в системите на Министерския съвет,

Висшия съдебен съвет, министерствата на отбраната, на регионалното развитие, на икономиката и др. В различните ведомства тепърва ще се поставят още устройства, които позволяват да се правят плащания чрез банкови карти.

От Министерството на финансите уточняват още, че отделните 

институции сами могат да преценят дали е рентабилно за тях да се въведе такава форма на разплащане. 

Финансовото министерство е представило на 209 общини в страната и безплатен софтуер за отчитане на местните данъци и такси. Чрез него те ще могат да обработват всички направени плащания, включително и тези през ПОС терминали.

Програмният продукт позволява и да се води регистър на гражданите и на данъчно задължените лица. Новият софтуер дава възможност и за погасяване на задължения и през интернет с дебитни и кредитни карти.

От финансовото министерство допълват, че ще бъдат разширени функциите на програмния продукт в областта на контролно-ревизионната дейност.

Идеята е чрез въвеждането на софтуера да се насърчи намаляването на разплащанията в брой. Още през 2011 г. влезе в сила закон за ограничаване на плащанията в брой, според който суми над 15 000 лв. задължително трябва да се превеждат само по банков път.