Търговско дружество е информирало, че ще внесе 20 000 дела срещу длъжници, които живеят на територията на морската столица. Това съобщи председателят на районния съд  Ерна Якова-Павлова.

Дружеството е изкупило дълговете на нередовни клиенти на мобилен оператор. Исковете ще бъдат различни за всеки, което изисква много технологично време за работа, която да изясни има ли основание кредиторът да иска нещо от длъжника, обясни Павлова.

1064 са досега делата  през годината, заведени срещу ”Е. ОН България Продажби”, посочи шефът на Гражданското отделение в Районния съд Радостин Петров.

В повечето случаи става въпрос за надписани сметки и изходът от делата е в полза на потребителите, уточни той. Прогресивно се увеличават делата, завеждани от кредитори срещу длъжници. От общо постъпилите над 20 000 граждански дела, заповедните производства са около 60 на сто.

Над 7 000 дела пък са постъпили в Наказателното отделение на съда. За първи път през тази година са гледани дела за получаване на нетрудови доходи по неморален начин. Три са делата, образувани за трафик на хора и едно - за опит за продажба на дете.