Таксиметровите шофьори да се облагат с патентен данък. Тази идея ще обсъдят депутати от ГЕРБ и финансовото министерство, съобщи Darikfinance.bg.

Отделно ще се разгледа и възможността да се вържат всички касови апарати на такситата с данъчните, подобно на останалите търговци.

Няма проблем таксиметровите шофьори да се облагат с местния патентен данък. В голяма част от случаите това са физически лица и еднолични търговци, обясниха експерти. Така ще се повиши значително събираемостта, тъй като в момента контролът върху таксиметровите превози е по-труден.

Предложенията дойдоха след обсъждането на проекта за изменение на Закона за автомобилните превози. Той предвижда да се осигури дистанционна връзка с Националната агенция за приходите на всички превозвачи. По този начин ще може да се следи в реално време продажбата на билети, включително и за градския транспорт.

Предвижда се въвеждането на апарати с фискална памет в автобусите да става поетапно. Срещу идеята се обявиха редица депутати от транспортната комисия към парламента, където разглеждаха законопроекта.

Основният мотив е да не се натоварва бизнесът с излишни разходи в кризата. Това обаче е двоен стандарт, тъй като всички останали търговци, включително и тези, които продават например зеленчуци на пазара, са задължени да осигурят дистанционна връзка с данъчните.