ЕС прие решение за въвеждането на минимална данъчна ставка за големите компании, съобщи германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от агенциите.

"Най-накрая реализираме в Европа един проект, на който аз лично много държа - глобално минимално данъчно облагане на големите компании", каза Шолц.

"Това е важна стъпка за постигането на глобална данъчна справедливост", отбеляза той и припомни, че се е обявявал за приемането на подобна мярка още като министър на финансите и е водил преговори за това в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "По тази причина за мен това е рядък момент на удовлетворение."

В кои държави плащат най-ниски данъци

Целта на въвеждането на минималната данъчна ставка е да се избегне обособяването на места, които да действат като данъчен рай за прехвърляне на корпоративни печалби. Международните компании с годишен оборот над 750 милиона евро ще трябва да плащат поне 15 процента данък, независимо от това къде са стационирани.

istock
istock

Преди това срещу предложението за минимален корпоративен данък в размер на 15 на сто, което ръководството на ЕС подкрепи още миналата година след лидерите на страните от Г-20 и Г-7, се обяви правителството на Унгария. Будапеща заяви, че увеличаването на данъчното бреме за националните компании ще навреди на конкурентноспособността им и ще заличи хиляди работни места в Унгария. Срещу минималния корпоративен налог се обяви и Полша, което затрудни реализацията на тази идея в Евросъюза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg