Гърция изплаща помощи за високите цени на горива. За пенсионерите дават 200 евро на месец компенсация срещу скъпите храни. Опозицията коментира мерките като "недостатъчни".

За семействата с ниски доходи до 30 000 евро на година ще се изплаща компенсация за високата цена на горивата - 22 евроцента за бензин и 15 евроцента за дизел, съобщи министърът на финансите Стайкурас.

Гърците масово пазаруват у нас

Пенсионерите с ниски пенсии получават 200 евро на месец помощ, за да покрият част от разходите за покачващите се цени на хранителните продукти.

Увеличават се от април семейните добавки за децата.

Продължава помощта за високите цени на тока.

istock
istock

Общата стойност на пакета помощи е 1 млрд. и 120 млн. евро за следващите три месеца.

Лидерите на опозиционните партии реагираха с предложение да се премахне акциза върху горивата за всички потребители и да се анулират временно данъците върху стоките от първа необходимост.

Цената на хляба се движи към 1 евро и 50 цента.

В същото време собствениците на фериботи алармират, че при тази цена на горивата цените на билетите ще се увеличат до 25%.

От асоциацията на собствениците на таксита, автобуси и товарни камиони настояват спешно да получат помощи, за да не прекратят транспорта на хора и стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg