Хранителните услуги и питейните заведения в Гърция са отчели спад на оборота с 25 процента заради изискването за затварянето им в полунощ, което беше въведено с цел намаляване на разпространението на коронавируса, съобщава в. "Катимерини".

Според представители на сектора мярката създава допълнителен натиск върху бизнеса в тези трудни времена и води до орязване на работни места.

Вижте новите мерки в Гърция


Най-силно засегнати са служителите, работещи втора смяна (от 18.00 до 2.00 часа), при които намаляването на работните часове се отразява на заплащането.

"Тази мярка е бедствие", посочват бизнесмени от сектора, като отбелязват, че някои фирми дори са решили да прекратят дейността си, за да избегнат допълнителни разходи.

istock
istock

Те отчитат също, че около 20-25 процента от сезонно работещите оператори (от май до октомври) не са отворили изобщо тази година, а 160 000 сезонни работници не са били назначени.

Секторът може да поиска финансова подкрепа от държавата, заявяват още цитираните представители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg