Австрия предупреди своите граждани да не пътуват до България заради случаите на коронавирус, предаде Ройтерс. 

Освен за нашата страна предупреждение е издадено и за Румъния и Молдова.

Всеки пристигащ от тези държави, трябва да се подложи на двуседмична карантина или да покаже отрицателен PCR тест. Проверките за пристигащите от балканските страни ще се засилят по австрийските границите с Унгария и Словения.

Какво трябва да знаете, ако ви предстои полет

Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни, а онези, които вече са там, трябва да се свържат с австрийските представителства и да се приберат възможно най-бързо.

Причина за крайната мярка, каза на пресконференция министърът на външните работи Александър Шаленберг, е големият брой новозаразени в тези страни.

istock
istock

„Който се завръща в Австрия от тези държави, трябва да спазва 14-дневна карантина. Този, който не я спазва, извършва сериозно нарушение. То ще се наказва с глоба до 1450 евро“, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Удвоени ще бъдат и граничните контроли по границите с Унгария и Словения, контролирани ще бъдат без изключение и всички автобуси, влизащи в Австрия.

"Особено стриктно ще бъде контролиран потокът от балканските държави", заяви Шаленберг.

Как да откажем пътуване, без да загубим пари

Съветът на ЕС вчера съгласува препоръки за постепенното премахване на ограниченията за пътувания в ЕС, приемайки списък със страни, за които границите да започнат да се отварят.

Шаленберг заяви, че Австрия от самото начало е била концентрирана върху вътрешноевропейската зона. Решението на Съвета на ЕС се приема само като препоръка.

„Мерки по отношение на трети страни засега не се планират“, каза той, добавяйки, че правителството води постоянни консултации по този въпрос. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg