Процентът на бедните във Великобритания се е увеличил сред работещите, въпреки най-ниското ниво на безработица в страната от 45 години, заяви в петък организацията за социални промени „Джоузеф Роунтри”. Тя настоява новото правителство да предприеме действия за ограничаване на опасната тенденция, съобщи АФП.

„Въпреки че заетостта се е увеличила, бедността сред работещите също се е повишила, защото често заплащането не е достатъчно“, казват Фондация „Джоузеф Роунтри” /ФДР/.

Брекзит ще доведе във Франкфурт над 30 банки

Докладът на фондацията за „състоянието на нацията“ по отношение на бедността във Великобритания разкрива, че бедността е нараснала особено чувствително сред децата и пенсионерите през последните пет години.

Общо 14 милиона души във Великобритания живеят в бедност, твърди докладът на ФДР.

Един човек или семейство се счита за изпаднало в бедност, ако има доход, по-малък от 60 процента от средния след като плати разходите си за жилище като наем.

Нашенци разпродават покъщнина и коли в Англия


istock
istock

„Новото правителство има възможност в рамките на едно поколение да постигне исторически напредък и да даде възможност на хората и общностите да се изравнят наистина“, се казва в изявление на ФДР.

Последните официални данни показват, че нивото на безработица във Великобритания е 3,8% - най-ниското от 1975 г. насам. Коефициентът на заетост е рекордно висок - 76,3%.

ФДР заяви, че 56 процента от хората в бедност са работещи, в сравнение с 39 процента работещи бедни преди 20 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg