Общо 29,5 процента от населението на Гърция, тоест малко под 3,1 милиона души, са в риск от бедност или социално изключване, заяви в годишния си доклад Гръцката мрежа за борба с бедността, цитирани от в. "Катимерини".

Според доклада "Наблюдение на бедността - Гърция 2022", който използва данни на Гръцката статистическа служба и други данни, включително от собствени анкети, 19,6 процента от гръцкото население е в риск от бедност по отношение на доходите, 14,8 процента изпитват материални лишения от основни стоки, а 13,6 процента от лицата между 18 и 64 години живеят в домакинства с ниска трудова заетост.

Бонуси за гърците, ако се откажат от газовото отопление

Мрежата също така стига до заключение, че почти едно от четири деца живее в домакинство в риск от бедност, а едно от три деца е в риск от бедност или социално изключване, съобщава сайтът "Грийк рипортър".

istock
istock

"Тези цифри показват, че детската бедност в Гърция е сериозна, повтаряща се и влошаваща се", се отбелязва в доклада, "и че ние сме в много по-лошо положение от средното европейско ниво, където едно от пет деца живее в бедност".

Относителните нива на бедност в Гърция започнаха да растат драстично след 2010 г. (27,7 процента), след това започнаха да спадат през 2015 г. (от 35,7 процента) и достигнаха 28,9 процента през 2020 г., напомня изданието.

Специални заеми за първо жилище на младите хора предлага Гърция

"Прави впечатление, че през последните 12 години около една трета от общото население е оцелявало в условия на бедност или изключване според официалните данни", се казва в доклада.

"Това навежда на мисълта, че бедността е била постоянен проблем за голяма част от населението и че тя е започнала да намалява едва през 2017-2019 г.", отбелязва Мрежата за борба с бедността.

През 2020 г. с големия спад на доходите поради пандемията относителната бедност отново започна да нараства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg