България е на второ място в Европейския съюз по брой на  млади хора, които са се сблъсквали с тежки материални и социални лишения.

Това се е случило на почти 19 процента от българите на възраст от 15 до 29 години. В класацията на първо място е съседна Румъния с 25,4 на сто. Според данните на Евростат за целия Европейски съюз този показател е малко над 6 процента.

124 000 млади хора у нас нито учат, нито работят

В челната тройка на страните с най много младежи, които са се сблъсквали с тежки социални и материални лишения, освен Румъния и България, се нарежда и Гърция с дял от близо 15%.

На другия полюс е общо 12 държави членки на Европейския съюз, в което процентът е под 3. Сред тях са Словения, Австрия, Люксембург, Полша, Швеция.

Данните на Евростат за 2022 година и сочат, че като цяло делът на хората, изпитващи тежки материални и социални лишения, е малко по нисък сред младите хора, в сравнение с общото население, където равнището е 6,7 на сто.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase