Европейската комисия публикува есенната покана за подаване на кандидатури за DiscoverEU, благодарение на която 36 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Кръгът за кандидатстване започна на 4 октомври и ще приключи на 18 октомври в 12:00 ч. централноевропейско време. За да спечелят карта, младежите трябва да кандидатстват на Европейския младежки портал, да отговорят на 5 въпроса от викторина и на един решаващ въпрос.

Успешните кандидати, родени между 1 януари 2005 г. и 31 декември 2005 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване между 1 март 2024 г. и 31 май 2025 г. Поканата е отворена за кандидати от държави на Европейския съюз и от трети държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, т.е. Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция.

Участниците ще могат да открият маршрута, посветен на Новия европейски Баухаус, стартиран през януари 2023 г., чиято цел е да вдъхнови младите хора при избора на дестинации и да се повиши осведомеността относно значението на това ЕС да бъде „красив, устойчив, обединен“.

Финансови съвети за младежи – как да инвестирате в 20-те

Участниците също така ще продължат да се възползват от инициативите, стартирани през 2022 г. по време на Европейската година на младежта, като „Младежта опознава културата благодарение на DiscoverEU през 2022 г.“ и Културния маршрут на DiscoverEU, който съчетава различни дестинации и клонове на културата, вкл. архитектура, музика, изящно изкуство, театър, мода, дизайн и други.

istock
istock

Участниците в DiscoverEU могат да посетят европейските столици на културата, дестинации, включени в престижния списък на световното наследство на ЮНЕСКО, и места, носещи Знака за европейско наследство. Освен това те могат да посещават и местата — носители на наградата „Достъпен град“.
 
Повече информация ще намерите в документа тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg