„Конвергентен доклад ще каже дали България изпълнява критериите за еврозоната. След като това стане, вече ще са ясни сроковете, в които ние влизаме. Много далеч сме от критерия инфлация. Това заяви пред NOVA журналистът Петър Илиев.
 

Икономистът Георги Вулджев коментира, че в момента трябва да тече информационна кампания за ползите от приемането ни в еврозоната, но това не се случва.

Търговци вече обявяват цените в евро

„Трябва да довършат това, което самият Асен Василев обяви, че ще бъде направено през 2022 г. Той обяви, че неговото министерство ще изготви доклад, който да е част от информационната кампания. Това все още не се е случило”, заяви Вулджев. Той е на мнение, че до април няма да покрием критерия за инфлация, за да станем част от еврозоната от 1 януари 2025 г. 

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов заяви, че в НС трябва да бъде стандартизиран Законът за БНБ с изискванията на Европейската централна банка.

istock
istock


„Това е един закон, който е написан на базово ниво. Може да се каже, че не е политически богат, защото не предвижда инструменти, които да позволяват БНБ да води т.нар. „по-богата вътрешна политика” след влизането в еврозоната. С този закон няма никакъв проблем, защото той е напълно съгласуван с българските и международните институции”, заяви Дацов. По думите му зад високата инфлация стои лош бизнес климат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg