Електронен документ за самоличност още от 12-годишна възраст планират в Румъния от 2021 г., съобщава в. "Адевърул".

По искане на родителите и представителите пред закона документът ще може да се издава по желание и на лица под 12 години.

Това предвижда проект за правителствено постановление, предложен за обществено обсъждане от министерството на вътрешните работи.

Проектът цели привеждане на румънските лични документи към стандартите на равнище ЕС. Новите документи за самоличност ще имат допълнителни гаранции за защита.

Вижте колко е глобата, ако не си подмените личната карта навреме

Министерството на вътрешните работи посочва, че Румъния е задължена да издава електронни документи за самоличност от август 2021 г. съгласно европейски регламент 1157 от 2019 г.

istock
istock

С новите документи за самоличност румънските граждани ще могат да взаимодействат онлайн с публичната администрация и да ползват обществени услуги независимо къде се намират (в Румъния или в чужбина). 

Тъй като самоличността се удостоверява чрез механизми, подобни на електронния подпис, физическото присъствие на гражданина на гише няма да бъде необходимо, посочва министерството.

С новите документи гражданите ще могат да регистрират автомобил, да получат свидетелство за съдимост, различни разрешителни и документи, да внасят лични декларации, предвидени от закона, и др..

Как да си сменим личната карта, ако срокът й изтича

istock
istock

Новият документ ще служи и като "здравна карта", тъй като ще може да бъде използван за удостоверяване в информационната платформа за здравните осигуровки.

Министерството посочва още, че новите документи предлагат допълнителни гаранции за сигурност и засилват доверието сред държавните институции и организациите в частната сфера, че лицето, което представя документа, е именно титулярът.

Новите документи ще притежават значителни подобрения спрямо използваните към момента, които бяха въведени през 1997 г., отбелязва румънското МВР.

За онези, които не желаят електронна лична карта, ще остане възможността да им бъде издадена обикновена, уточнява ведомството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg