В Румъния влезе в сила правителствено решение, според което минималната работна заплата се увеличава със 7,2 процента до 2230 леи, или 467 в еврова равностойност. 

Минималната заплата за служител с висше образование и поне една година трудов стаж по специалността остава на досегашното ниво - 492 евро.

Отделно в сферата на строителството с правителствено постановление от 2019 г. беше решено минималната заплата да бъде 3000 леи (628,5 евро).

Минималната заплата в Англия скача


В Румъния през 2019 г. минимална работна заплата от 2080 леи са получавали 1 370 232 служители, което представлява около 24 процента от общия брой на трудещите се в страната.

istock
istock

От днес се вдига минималната заплата и в Португалия - до 635 евро, което е увеличение с близо 6 процента. Тя обаче остава най-ниската в западна Европа. 

Колко става минималната заплата в Турция

В България нарастването на минималното възнаграждение е с 8.9 на сто и от днес то е 610 лв. Мотивите за повишението са икономическото развитие на страната, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната.

От 1 януари минималната работна часова заплата у нас ще бъде 3,66 лв. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg