Работодателските организации в Германия предупредиха правителстото, че без ръст на пристигащи от Западните Балкани работници компаниите ще се сблъскат с недостиг на работна ръка.

Според Херман Шулте Хилтроп – представител на строителния бранш в Сдружението на работодателите, през следващите няколко години се очаква да се пенсионират около 150 000 строителни работници, а вече е все по-трудно да се намери обучена и образована работна ръка, която да ги смени.

Източната германка с по-голяма пенсия от западната си посестрима

Работодателите приветстват удължаването действието на правилата за страните от Западните Балкани, което ще даде възможност за удължаване валидността на работните визи за неквалифицирани работници. В същото време се критикува квотата от 25 000 работници годишно.

istock
istock

Ако бъдат изгубени 50 000 работници годишно, изпълнявайки тази квота, ситуацията ще се влоши драстично. От 2021 г. трябва да се разчита изцяло на външна подкрепа в определени области като изграждането на жилища, смята Хилтроп.

Страхът, че работниците от Западните Балкани ще натоварят германската социална система или ще отнемат работните места на германците не е оправдан. Според доклад на Министерството на труда, това няма негативни последици – даже напротив.

Колко пари носи в портфейла си германецът

Германският вестник „Райнише пост“ подчертава, че ограниченията са разписани под натиска на ХДС, който се страхува, че десните радикали като Алтернатива за Германия може да използват влизането на чужда работна ръка в страната в антиправителствена кампания.

Без тези работници строителният сектор ще бъде сериозно засегнат, но страхът от десен радикализъм принуди коалиционните партньори в правителството да направят отстъпки, пише изданието.

„Абсурдно е да се твърди, че тези хора идват тук, за да използват социалните придобивки, когато Институтът за пазара на труда доказа, че почти никой от тях не се е записал в бюрото за безработни“, се казва в статията.

istock
istock

В провинция Северен Рейн – Вестфалия работодатели вече се оплакват, че определени проекти може да бъдат прекратени напълно, защото не са сигурни, че ще са в състояние да осигурят необходимата работна ръка.

Какви помощи взимат безработните в Германия

Н противовес на битуващото мнение, че корона кризата ще намали търсенето на работници от чужбина, авторитетният „Ханделсблат“ твърди, че работодателите се оплакват, че имат нужда от работници от Балканите, но не могат да наемат такива заради действащите във връзка с коронавируса ограничения.

Най-критична, според изданието, е ситуацията в областта на строителството, медицинския персонал и софтуера.

„Ханделсблат“ цитира данни, според които от 2009 г. насам една трета от БВП на Германия се реализира, благодарение на внесената отвън работна ръка. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg